Vakantie naar de sneeuw

Vakantie naar de sneeuw

Vakantie.org zet voor u een aantal leuke plekjes voor een vakantie naar de sneeuw op een rijtje. Ook worden handige tips en weetjes zo hier en daar uitgelicht, opdat u de vakantie zult vinden die ú zoekt!

Wintersporten en zomerskiën

Wintersport wilt u ook echt in uw eigen winter houden? Of ziet u het ook zitten om tijdens de zomer te gaan skiën? Het is namelijk ook mogelijk om een zomerskigebied aan te doen voor uw vakantie naar de sneeuw. Het is echter dan vaak zo dat u rekening moet houden met gewijzigde openingsuren. De sneeuw maakt dat de kwaliteit van de sneeuw soms louter in de ochtend of de namiddag goed is voor het skiën. Hoge gletsjers (in Europa) die dalen hebben waarin het regent, hebben vaak genoeg sneeuw op de berg liggen om er te skiën. In Frankrijk kunt u dan bijvoorbeeld naar de Aple d’Huez of Les Deux Alpes, in Noorwegen kunt u Folgefonna aandoen, in Zwitserland zou Zermatt wel eens gecshikt kunnen zijn en in Italië kunt naar de Passo Tonale of Breuil-Cervinia. Overigens biedt Oostenrijk ook in de zomer een groot aantal gecshikte plaatsen, zoals Schladming, Solden en Stubai. U kunt natuurlijk ook naar de andere kant van de wereld vertrekken, waar het in onze zomer winter is. Zo heeft u veel meer kans op een goede sneeuwkwaliteit. Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika zouden in zo’n geval geschikte bestemmingen kunnen zijn.

Advertenties van onze partners

Duitse gezelligheid en Oostenrijkse natuur

Als u in de winter wilt skiën, geldt het volgende. De Alpen zijn de klassieke bestemming voor een sneeuwvakantie, maar reisorganisaties als Thomas Cook en Neckermann promoten al enkele jaren Bulgarije als goede en voordelige tegenhanger. Ook Spanje (Sierra Nevada) en Slovenië komen steeds meer voor in de brochures van reisgidsen. In Frankrijk zou u naar les Arcs 1800, Les Gets en Alpe d’Huez kunnen kijken als bestemming. Er zijn echter nog veel meer interessante bestemmingen in Frankrijk. Informeer hier eventueel naar bij uw reisbureau of breng een bezoekje aan de website van een reisbureau. Duitsland kent Grainau, Winterberg, Obertsdorf en Willingen als bekendste wintersportbestemmingen. In Italië kunt u gaan naar Cortina d’Ampezzo, Madonnoa di Campiglio, Val Gardena of Sestriere. Maar ook voor Italië geldt dat er nog veel meer potentiële bestemming voor uw vakantie naar de sneeuw zijn. Als u op wintersport in Oostenrijk wilt gaan, dan zijn deze gebieden zeker aan te raden: Ehrwald, Innsbruck en Zell am see te noemen en in Noorwegen kunt u onder andere kiezen uit Bjorli en Tromso. Ten slotte zou u naar Zwitserland kunnen gaan, dat Anzere, Fiesch, Villar, Klosters en Crans Montana als populaire wintersportbestemmingen heeft.

De accommodatie

Gaat u voor die gigantische groepsvilla, die ergens middenin de bergen staat en waar de verhalen over spannende sneeuwstormen de ronde doen? Of kiest u liever voor dat romantische bungalowtje niet ver van de stad, waar u met een klein groepje verblijft? Reisaanbieders en particulieren bieden vele accommodaties aan en aan u is de zware taak om te bepalen welke accommodatie u aanstaat en welke bij uw wensen past. Ook de plaats van de accommodatie speelt een grote rol, zo zullen veel appartementen in of aan de rand van een (toeristisch) stadje gevestigd zijn, terwijl (groeps)villa’s over het hele sneeuwgebied verspreid zijn. U kunt natuurlijk voor een accommodatie gaan kijken bij een particulier (internet is hier bij uistek geschikt voor) of even binnenlopen bij een reisbureau. Een tip is hierbij om meerdere reisbureaus aan te doen om eventuele prijzen te vergelijken. Ga echter niet bij meer dan drie reisbureaus langs: het grootste gedeelte van het aanbod is bij de bureaus vergelijkbaar en niet enorm verschillend in prijs. U bent op zoek naar de ideale sneeuwvakantie en dat moet wel een leuk klusje blijven.

Sneeuwpret

Als u wilt skiën en (nog) niet zo zeker of niet meer zo zeker op de ski’s staat, is het aan te raden les te nemen. In de meeste skigebieden zijn diverse skischolen gehuisvest die op verschillende niveaus en op verschillende tijden lesgeven. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te snowboarden of gewoon te sleeën. Het huren van een sneeuwscooter is erg leuk, maar vaak wel kostbaar. U heeft er een rijbewijs voor nodig en vaak wordt er een borg gevraagd. Het zal wel erg mooi zijn om door een bevroren landschap te toeren. n of snowboarden kunt u vaak bij de skischool of op een andere plaats, zoals in uw hotel, huren. Dit hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Een andere activiteit die tijdens de wintersport veel gedaan wordt, is ijsklimmen. Het spreekt voor zich dat u hierbij begeleiding heeft, zeker als u niet veel ervaring heeft met ijsklimmen. U kunt naar een toeristenbureau om te informeren over instellingen waarbij u kunt ijsklimmen.

Sneeuwkettingen en andere handige spullen

Het plaatsen van winterbanden voor de winter wordt door veel instanties aangeraden. Als u ook nog eens op vakantie gaat naar een wintersportgebeid, is het helemaal handig om een set winterbanden om uw wielen te laten monteren. In sommige landen is het verplicht om met winterbanden te rijden. In Duitsland en Italië is het in sommige weersomstandigheden verplicht om met een winteruitrusting te rijden. In Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn sneeuwkettingen soms verplicht en worden winterbanden aangeraden. Als u echt veilig op reis gaat, kunt u uw auto voor vertrek een winterbeurt laten geven, zodat het koelsysteem beschermd kan worden tegen extreem lage temperaturen. Wat betreft de sneeuwkettingen is het handig om even bij de garage of een speciaalzaak na te vragen welke het best om uw banden passen. Het komt niet zelden voor dat mensen niet beschikken over de juiste sneeuwkettingen voor hun auto!

Het kostenplaatje

Een leuke tip is het Exclusive-label van Jetair. Dit bedrijf heeft een aantal luxe verblijven geselecteerd en gelabeld. Een vakantie in zo’n viersterrenresidentie hoeft helemaal niet duur uit te vallen. In het begin van het seizoen of vlak na de Kerst betaalt u namelijk een stuk minder voor uw verblijf. Op die manier is het erg aantrekkelijk om een luxe appartement te boeken voor uw vakantie naar de sneeuw. Houdt wat betreft de kosten ook rekening met uw vervoer, uw eten en drinken en uw outfit.

Veilig skiën

Het is niet alleen handig om veiligheidsmaatregelen voor de auto te treffen. Het is ook verstandig om te zorgen voor een goede uitrusting voor u zelf: een goede skibril en een goed skipak zorgen voor de nodige bescherming. Andere tips: steek niet zomaar uw hand uit om uw val te breken, u kunt dan gemakkelijk uw hand, pols of arm breken. Eventueel zou u polsbeschermers kunnen dragen om uw polsen te beschermen. Breek uw val met uw onderarmen of ellebogen, dat is een stuk veiliger. Goede ski- of snowboardschoenen zorgen voor bescherming van de enkels, die vaak de klappen op vangen tijdens het sporten. Als u twijfelt, kunt u altijd bij een skischool of in een speciaalzaak vragen naar tips omtrent uw eigen bescherming. Zo bent u zeker van een veilige vakantie in de sneeuw.