Vakantie aan zee

Vakantie aan zee

Lijkt het u wat: de wind door uw haren voelen terwijl u binnen enkele stappen aan het strand staat? ’s Ochtends de zon zien opkomen in al haar onschuldigheid, ’s middags lekker luieren of sporten op het strand, afgewisseld door een frisse duik in zee, en dan de dag afsluiten met een heerlijke avondwandeling op blote voeten door het zand. Een vakantie aan zee biedt deze en nog veel meer mogelijkheden. Er zijn talloze plaatsen die geschikt zijn voor een vakantie aan zee. Iedereen heeft zo wel zijn eigen voorkeur voor een plaats of juist voor afwisseling. Daarom zal Vakanties.org voor u een aantal leuke bestemmingen op een rijtje zetten, terwijl er zo hier en daar een handige tip wordt weggegeven.

Advertenties van onze partners

Camping of appartementencomplex?

Het is allereerst handig om te weten of u de gezelligheid van een camping, de comfort voor een hotelkamer of de privacy van een appartement prefereert. Campings aan zee zijn er over de hele wereld en ze zijn vaak goed betaalbaar. U kunt vaak ook kiezen voor een tent of (sta)caravan die al voor u is neergezet, opdat u zelf niets mee hoeft te nemen. Dit is met name handig als u langs verschillende plekjes wilt trekken of als u gewoon geen zin heeft om de tent op te zetten. Verschillende campings bieden ook bungalows aan, waarin vaak een eigen keukentje en badkamer is gerealiseerd. Hotels die langs de kust zitten zijn vaak een stuk duurder dan de hotelletjes op andere plaatsen, maar het is vaak wel genieten als u ’s ochtends opstaat, de gordijnen opendoet en door het raam al de zee kunt zien woelen, terwijl een ontbijtje op u staat te wachten. Zo kunt u in alle rust aan uw (strand)dag beginnen. U kunt vaak kiezen voor een all-inclusive vakantie, waarbij het eten en het gebruik van diverse faciliteiten reeds bij de prijs inzit.

Een andere optie is het huren van een appartement. In een appartementencomplex heeft u de veiligheid van een hotel: u kunt vaak de sleutel afgeven, zodat u er de rest van de dag niet meer over hoeft te waken. Ook kunt u bij problemen en vragen vaak bij een balie terecht. Het grote voordeel van een appartement is het feit dat je vaak een eigen keukentje hebt en toch ook over de comfort van onder andere een bed en een douche (bij de hand) beschikt. Vaak is een appartement ook iets ruimer dan een hotelkamer. U kunt een appartement via een reisbureau (via internet) of bij een particulier boeken. Zorg ervoor dat u goede afspraken en eventueel een contract hebt met de eigenaar van het appartement, opdat eventuele calamiteiten uw vakantie niet kunnen ruïneren.

Vakantiehuizen aan zee

Er zijn ook veel mensen die kiezen voor een vakantie in een huis aan zee. Dit kan een gekocht of een gehuurd huis zijn. Het voordeel is vaak dat u veel privacy en mogelijkheden hebt met een huis(je): u kunt gaan en staan waar u wilt, zonder dat u met andere mensen te maken hoeft te hebben. Dat kan voor sommige mensen lekker zijn. Maar voor wie van mensen om zich heen houdt, kan een vakantiehuis ook heel geschikt zijn: u kunt er met een grote groep intrekken of u kunt naar een bungalowpark gaan, waar genoeg andere mensen in een huisje zitten.

Hoe ziet de dag eruit

Een vakantie aan zee hoeft geen dag hetzelfde te zijn. Er zijn genoeg dingen te doen, zoals beachvolleybal of kitesurfen op het strand, winkelen in de winkeltjes aan de boulevard, genieten van het weer of van de personen met wie u op vakantie bent, terwijl u een heerlijk koel drankje nuttigt bij een van de barretjes op de boulevard. Ook kunt natuurlijk kiezen voor een zelfgemaakte picknick op het strand, die een lekker dagje luieren, zonnen en zwemmen onderbreekt. Lekker zandkastelen bouwen met de hele familie of de kinderen van een stukje verderop, die je net hebt leren kennen. Wandelen is overigens iets wat u uren kunt doen: met eventuele beschermende kleding of lotion kunt u veilig in de zon flaneren. In de winter heeft u natuurlijk geen bescherming nodig, maar ook dan is het fantastisch om lekker een weekendje of weekje uit te waaien aan het strand!

Waar op vakantie

Er zijn ontzettend veel landen die aan de zee liggen, bijna ieder land in Europa wel bijvoorbeeld. Maar wist u ook dat Nederland het schoonste zeewater van Europa heeft? U kunt dus veilig zwemmen bij onze eigen stranden. Ook kent Nederland veel gezellige badplaatsen, zoals Egmond aan Zee, Katwijk en Rennesse. Alledrie zijn gezellige plaatsjes die ook leuk zijn om te bezoeken als u geen zin heeft om bij de zee te zitten, maar wel het echte ‘buitenleefgevoel’ wilt krijgen.

De landen rond de Middellandse Zee zijn door hun ligging – ze liggen niet énorm ver van Nederland - en klimaat erg geschikt voor een vakantie aan zee. Italië bijvoorbeeld telt enorm veel badplaatsen, waarvan Rimini misschien wel de bekendste is. Ook Porto Cervo is een fantastische en vooral prachtige badplaats, middenin het natuurschoon van Sardinië. In het voorjaar is het water nog koud, maar de temperatuur is in Italië rond die tijd voor een vakantie aan zee een stuk aangenamer dan in Nederland. Tenminste, als u voor het zwemmen en het zonnen komt. Spanje kent ook in het najaar en in de winter natuurschoon en een mooie kustlijn, zodat het ook in die perioden interessant is om voor een vakantie aan zee naar Spanje te vertrekken. Andere landen die ik u kan aanraden zijn Kroatië, Noorwegen en Frankrijk. Alle met hun eigen cultuur en natuur, die allemaal ontzettend de moeite van de bewondering waard zijn en die garant staan voor een heerlijke, rustige of actieve vakantie aan zee.

Natuurlijk biedt ieder land ruimte voor een ander soort vakantie en is het een beetje zoeken welke soort vakantie en welk land bij u past. Het mooie van een vakantie aan zee is echter dat u in ieder land wel terecht kunt voor een actieve vakantie of een rustige, een culturele vakantie of een gastronomische en een vakantie die een combinatie is van al die dingen. Het is echter zo dat u bijvoorbeeld in de Caraïben prachtig kunt duiken om koraal te zien, terwijl u in Italië geweldig kunt zeilen op zee. Dat laatste is eigenlijk alweer een voorbeeld van een activiteit die in bijna alle landen wordt aangeboden. Andere activiteiten in die categorie zijn beachvolleybal, kitesurfen en beachvoetbal. Het is maar hoe sportief u het wilt maken! Ook biedt ieder land genoeg plaatsjes waar u heel gezellig kunt wandelen, winkelen en uit eten gaan. Wat dat betreft zou ik u vooral aanraden om een land te kiezen waarvan u de cultuur graag wilt leren kennen. Ga dan ook naar de iets minder bekende badplaatsen waar niet zoveel toeristen zijn, zoals Tavira in Portugal Arguineguin op Gran Canaria of Agia Pelagia op Kreta. Maar zorg dat u niet helemaal op eigen houtje een vakantie boekt: het zou zomaar kunnen zijn dat het strand uit louter rotsen bestaat terwijl u juist het zand tussen u tenen wilde voelen. Als u helemaal zelf een rustige plek aan zee wilt hebben, dan kunt u er beter voor kiezen om met een auto langs de kust te rijden te gaan kijken bij de plaatsjes die u leuk lijken. U ziet dan direct of de plek geschikt is voor úw vakantie aan zee.

Het kostenplaatje

In principe is de ervaring dat een vakantie aan zee net zo duur is als u haar wilt maken. Dat begint al bij de keuze voor de locatie: als u met een tentje op een camping aan zee gaat staan, betaalt u minder dan wanneer u in een drie- of viersterrenhotel wilt overnachten. Daarbij kunt u ervoor kiezen om iedere avond uit eten te gaan of om lekker zelf te koken. Als u veel wandelt bent u ook een stuk goedkoper uit dan wanneer u de ene dag gaat kitesurfen en de andere dag een tochtje met een zeilboot maakt. Er is dus veel mogelijk voor ieder budget: want ook gewoon genieten van de zee is heerlijk en daarom is een vakantie aan zee al snel geslaagd!