Busreizen

Busreizen

Het klinkt als iets wat de hippies deden: met een (Volkswagen) busje stad en land afrijden om maar de meest relaxte plaatsen te vinden. Gezellig met een groep vrienden gezelligheid creëren en lol maken. Die busreizen bestaan nog! Maar er is ook een andere soort busreizen: een georganiseerde groeps(rond)reis met mensen die u al wel of niet kent. U wordt met de bus van de ene naar de andere plaats gebracht voor bezichtigingen of mooie picknickplaatsen. Welke busreis past bij u?

Met een groep

Er bestaan verschillende reisorganisaties die busreizen organiseren. U kunt vaak aansluiten met een klein groepje of alleen. De andere mensen die meegaan op reis kent u dan doorgaans niet. Daarom is het belangrijk dat u een groep kiest die aansluit bij uw reiswensen. Let op de activiteiten die georganiseerd worden en de gemiddelde leeftijd van de mensen die meegaan. U doet er verstandig aan om bij de organisatie naar zulke dingen te informeren als ze al niet in de folder staan aangegeven. Er bestaan ook reizen voor jongeren, alleenstaanden, gezinnen en mensen van vijftig jaar en ouder. Kijk eens rond op internet of ga naar een reisbureau bij u in de buurt: u hoeft niet direct te boeken, alleen even kijken wat er allemaal te krijgen is, kan heel informatief zijn. Zo zult u erachter komen welke reis het beste bij u past.

Advertenties van onze partners

Met een eigen bus

U heeft een eigen busje (gehuurd) waarmee u lekker op pad wilt? Dat kan erg handig zijn, want zo heeft u meer ruimte voor uw eigen spullen. U kunt met een grote groep familie of vrienden gaan of gewoon met het gezin. Een busreis is geschikt om veel en ver mee te rijden, maar u kunt ook gemakkelijk een paar dagen of weken op dezelfde plaats blijven (mits dit aldaar is toegestaan). Die vrijheid trekt vele vakantiegangers enorm. Denk wel om uw veiligheid: u heeft een geschikt rijbewijs nodig (waarmee u de bus mag besturen) en u doet er verstandig aan de bus grondig te laten nakijken bij een garage.

Controleer ook voor aanvang van de reis de bandenspanning (in de papieren en meestal aan de binnenkant van het portier bij de bestuurdersstoel vindt u hierover meer informatie). Controleer ook regelmatig het oliepeil, want het is belangrijk dat de motor constant van voldoende olie voorzien is. Een kokende motor is ook erg vervelend. Zet daarom uw motor uit als u stilstaat in een file. Als er toch beweging in de file is maar uw motor dreigt oververhit te raken, ga dan aan de kant staan op een parkeerplaats en laat de motor een uurtje afkoelen. Kunt u direct van die welverdiende picknick of dat lekkere kopje koffie in een wegrestaurant genieten.

Waar overnachten

De plaats van overnachting hangt natuurlijk voor een groot deel af van de manier waarop u reist. Als u met een groep reist en u gebruikt de bus met name om van de ene naar de andere plek te komen, dan zult u willen en moeten overnachten op een camping, in een hotel of op een soortgelijke plaats. Als u met een groepje en een eigen bus reist en u heeft in uw bus slaapplaatsen, dan kunt u natuurlijk gewoon de bus parkeren (op een parkeerplaats of een camping) en gebruik maken van de overnachtingsplaatsen in uw bus.

Let wel op: in sommige landen is het verboden om te overnachten. Dat geldt in Frankrijk, Denemarken, Luxemburg, Slowakije en Kroatië. In Nederland, Italië, Duitsland en Oostenrijk mag u wel overnachten in uw bus, maar u mag er geen stoelen en tafels voorzetten, oftewel: het mag er niet op lijken dat u aan het kamperen bent. Spanje en Zwitserland zijn erg soepel als het om slapen in de bus gaat: het is toegestaan om langs de weg een nachtje in uw auto of, in dit geval, bus door te brengen. Soms kan het toch echt wel lekker zijn om een keer in een hotel te overnachten of om wat meer ruimte om u heen te hebben op een camping. U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om op een dergelijke plek te overnachten. Toch is het handig om een campinggids van de ANWB of een hotelgids mee te nemen, zodat u in ieder geval de plekken voor een overnachting weet te vinden. Ga voor advies over een geschikte hotelgids of een gids met bijzondere overnachtingen erin naar uw boekhandelaar. Die weet er vaak een aantal leuke te noemen.

Prettige maatschappijen

Goed, u wilt een busreis maken. Voor twee dagen of misschien wat langer. De meeste maatschappijen bieden vooraf opgezette busreizen aan, maar er is vaak ook ruimte voor uw eigen wensen als u al een groep van bijvoorbeeld dertig mensen heeft en alleen nog opzoek bent naar goed vervoer. Natuurlijk kunt u zelf gaan informeren bij een maatschappij.

Het is daarbij ook vaak goedkoper om online te boeken, want u