Autovakanties

Autovakanties

Tegenwoordig erg populair zijn autovakanties. Met de auto heeft u ineens hele veel vrijheden tijdens u vakantie: u kunt gaan en staan waar u wilt. U kunt van de ene camping naar de andere of een tijd vanaf één verblijfplaats (met de auto) de omgeving ontdekken. Vakantie.org heeft voor u een aantal tips en wetenswaardigheden over deze vakantievorm op een rijtje gezet.

Accommodatie

Vaak komt u onderweg leuke dorpjes tegen, met bed & breakfast’s, hotelletjes of mooie campings. Een autovakantie betekent vrijheid: als u ervoor zorgt dat u een tent bij u heeft, kunt u uit bijna alle accommodaties die een bepaalde plaats kiest, kiezen. Hotelletjes in een dorpje zijn vaak iets voordeliger dan hotels langs de grote weg. Het kan dus lonen om, als u van de grote weg afkomt, iets verder het land in te rijden. Er bestaan ook gidsen die bijzondere logeeradressen omschrijven. Vraag naar een passende gids voor uw reis bij een boekhandel. Hier liggen vaak ook leuke gidsjes die goed te gebruiken zijn om leuke logeeradresjes te vinden.

Advertenties van onze partners

Overnachten in de auto

Het lijkt gemakkelijk: een keer een nachtje in de auto doorbrengen als u op doorreis bent, bijvoorbeeld. Toch is het in sommige landen verboden. In Frankrijk bijvoorbeeld, mag u niet overnachten in de auto (overdag is het wel legaal om even een tukje te doen op een parkeerplaats langs een snelweg). In Denemarken, Luxemburg, Slowakije en Kroatië is het verboden om aan de kant van de weg te overnachten. Dat geldt voor alle weggebruikers. In Duitsland en Oostenrijk mag u wel in de auto overnachten, maar het mag niet op kamperen lijken. Dat geldt ook in Italië. Ook in ons eigen Nederland is het toegestaan om de langs de weg te overnachten, zolang de overnachting geen kampeerfeest wordt. U kunt dus niet de tafels en stoelen uit de auto halen en rustig een hapje eten.

Tip: ga op een wat legere parkeerplaats staan en niet in een woonwijk. Dan voorkomt u sowieso dat u eventuele klachten van buurtbewoners ontvangt. Spanje en Zwitserland zijn wat dit onderwerp betreft erg soepel: het is gewoon toegestaan om langs de weg een nachtje in de auto door te brengen. Uiteraard is het niet heel comfortabel om in een auto te overnachten. Als u op reis bent, heeft u wellicht veel spullen in de auto liggen. U kunt er, indien u van plan bent een (af en toe) een nachtje in de auto te slapen, voor kiezen om een aanhangwagen mee te nemen voor de spullen. Indien u met een stationwagen op pad bent, kunt u wellicht zelfs een luchtbad in de achterbak gooien, als de stoelen ingeklapt zijn. Dat slaapt al een stuk beter dan autostoelen!

Rijden in het buitenland

In het buitenland gelden andere regels dan in Nederland. Als u de grens overkomt wordt vaak op een bord aangegeven welke verkeersregels, bijvoorbeeld maximumsnelheden, in dat land gelden. Zorg dat u deze regels paraat hebt! Zo voorkomt u dat u ergens harder rijdt dan toegestaan is zonder dat u er weet van heeft. In sommige landen is een navigatiesysteem dat de flitspalen aangeeft ook verboden. (U kunt een boete tot wel 250 euro krijgen als u in een dergelijk land gebruikmaakt van zo’n navigatiesysteem.) De regels veranderen echter vaak en snel en daarom is het verstandig om bij de ANWB even te informeren naar de meest gangbare en de net gewijzigde regels voor autorijden in het buitenland. Dan weet u zeker dat u goed voorbereid op reis gaat en dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verkeersregels in een ander land. Auto laten controleren U doet er verstandig aan om uw auto bij een garage te laten controleren voordat u op vakantie gaat. De bandenspanning kunt u bij een benzinestation zelf even controleren en als er lucht bij moet, is daar apparatuur voor aanwezig. Het is belangrijk om regelmatig te checken of uw auto voldoende olie heeft. En tank op tijd! U weet vaak niet wanneer u het volgende benzinestation tegenkomt.

’s Nachts rijden

Een voordeel van rijden in de nacht is dat u geen last hebt van schitteringen van de zon op het wegdek. Daarenboven is er een stuk minder verkeer op de weg. Dit kan er echter ook voor zorgen dat u minder oplettend wordt. (Tegenwoordig wordt de term ‘slaaprijder’ ook wel gebruikt.) Zorg dus dat u uw rustpauzes neemt, ook als u midden in de nacht op de weg zit. Een ander voordeel is dat de rest van de inzittenden wat kan wegdutten, zodat u, wanneer u ’s ochtends of op een ander moment op de dag aankomt op de plaats van bestemming, nog wat aan uw dag heeft.

Winteruitrusting

Als u tijdens uw autovakantie met sneeuw of ijs te maken krijgt, zorg er dan voor dat uw auto voldoende uigerust is. In veel landen zijn bijvoorbeeld sneeuwkettingen en winterbanden verplicht.

Overige tips

Ga uitgerust op vakantie: stress verhoogt het risico op ongelukken tijdens het rijden en te weinig concentratie door vermoeidheid is ook levensgevaarlijk als u achter het stuur zit. Neem om de twee uur rijden een kwartiertje rust of laat iemand anders de volgende twee uur rijden. Zorg verder voor een goed navigatiesysteem (dat up to date is) of een goede autokaart. Zo kunt u altijd de weg vinden.

Zorg dat de verzekering van uw auto goed is geregeld. Verschillende autoverzekeringen vergelijken is raadzaam omdat op deze manier vooraf duidelijk is waar u aan toe bent en wat u zult gaan betalen. Hiermee heeft u ook de mogelijkheid om te kiezen voor een autoverzekering met de laagst mogelijke premie