Campings

Campings

Stijlvol kamperen of juist terug naar het primitieve? Of een combinatie van deze twee vormen van kamperen? Het kan allebei. Vakanties.org heeft een aantal tips en wetenswaardigheden voor een geslaagde vakantie op de camping op een rijtje gezet.

Tent of caravan?

Op een camping kunt u vaak ook een trekkershut, stacaravan of bungalow huren. Deze bieden vaak de comfort van een vast bed, een keukentje en soms een eigen douche en toilet. Natuurlijk kunt u ook voor een tent gaan: campings kennen ook tenten die door het personeel vast opgezet zijn, zodat u alleen nog uw spulletjes hoeft in te ruimen. Als u uw eigen tent wilt meenemen, hoeft u alleen de staanplaats te huren. Let op de volgende punten: wilt u stroom en gas bij de tent, heeft u honden, maakt het uit hoe ver de toiletten van uw tent verwijderd zijn? Voor kamperen met de caravan geldt ongeveer hetzelfde.

Advertenties van onze partners

Caravan en gewicht

U mag niet zomaar alles in de caravan gooien en met een te zware caravan de weg op gaan. U kunt natuurlijk bij de ANWB van tevoren informeren aan welke eisen uw caravan moet voldoen om er veilig mee de weg op te mogen en kunnen, maar u kunt zelf al even gebruik maken van de volgende handige tips. 1. Op het registratiebewijs van uw caravan kunt u lezen wat het maximumgewicht van de caravan kan zijn. 2. De kogeldruk mag vaak niet meer dan 50 tot 75 kilo bedragen. Dit meet u door zelf even de caravan op te tillen: als dit gemakkelijk lukt, dan zit u waarschijnlijk nog goed. 3. Bij een garage met weegbrug kunt u vaak tegen een kleine vergoeding de gehele combinatie (auto met caravan) laten wegen. 4. Wees kritisch: wat moet mee en wat hoeft eigenlijk toch niet zozeer mee? Kleine gewichten samen vormen één zwaar gewicht. 5. Zware spullen kunt u het beste in de auto leggen. 6. Wilt u de zware spullen toch in de caravan kwijt? Leg ze dan goed verdeeld (links en rechts van de as) en stop ze niet in kastjes maar leg ze op de vloer. Zo kantelt de caravan minder snel tijdens een scherpe bocht of noodstop. 7. Zorg ervoor dat niets van z’n plaats kan glijden tijdens de rit! 8. Vul het waterreservoir pas als u op de camping bent, dat scheelt gewicht (1 liter = 1 kilo). 9. Controleer uw bandenspanning bij een tankstation. Dit is gratis en het kan veel problemen voorkomen.

Keuze van de camping

Campings vindt u in verschillende soorten en maten. Boerencampings zijn vaak knus, klein en voordelig. Grotere recreatieparken zijn vaak wat duurder, maar u vindt er vaak meer faciliteiten zoals ene kleine supermarkt, een zwembad, een tennisbaan. Kies een camping die in een omgeving ligt die bij u past: houdt u ervan om steden te bezoeken, kies dan een camping bij een stad of een camping die centraal tussen een aantal dorpen of steden in ligt; houdt u ervan om te sporten, zoals zeilen of surfen, kies dan een camping aan het water (waar u eventueel een boot kunt huren).

Vermaak op de camping komt vanzelf, dus Vakanties.org raadt u aan om niet alleen te letten op de faciliteiten op de camping zelf: de omgeving is vaak net zo belangrijk. Hoe ver moet u rijden voor de dichtstbijzijnde supermarkt? Is er genoeg gelegenheid om buiten de camping te eten? Is er in de buurt zwemgelegenheid? Kunnen we genoeg wandelen in de omgeving? Deze vragen zijn voorbeelden van vragen die u zou kunnen stellen. Met de antwoorden kunt u dan op zoek gaan naar de perfecte camping!

Kamperen met kinderen

Kamperen met kinderen kan heel erg leuk zijn. Op de camping zijn nieuwe vriendjes zo gemaakt. Kinderen vermaken zich vaak de hele dag wel op een camping. Op de boerencamping kunnen ze bijvoorbeeld kalfjes knuffelen of helpen met het melken van de koeien, terwijl de grotere campings vaak een activiteitenprogramma aanbieden of een zwembad hebben voor urenlang zwemplezier. Kinderen hebben vaak wel behoefte aan een eigen plekje: dus geef ze een hoekje van de tent waar ze met hun eigen spullen kunnen spelen.

Campingmeubilair

Een goede campingstoel of –tafel is: bestendig tegen het weer, stevig, niet te zwaar, niet te groot, stabiel en gemakkelijk schoon te maken. Let bij de aanschaf van een stoel ook op de hoogte van de zitting. Een lage zitting neemt vaak minder plaats in, maar als u moeite heeft met opstaan is een hoge zitting veel prettiger. Let er vervolgens op dat de tafelhoogte bij de hoogte van de stoelen aansluit om rugklachten te voorkomen.

Meer tips

Zorg dat u een verbandtrommel heeft ingepakt en dat daar ook een middel tegen insecten in zit. Op campings komt u vaak wespen en muggen tegen. U heeft ‘after bite’-middelen die u kunt gebruiken om de jeuk of pijn te verzachten als u al gestoken bent. Bij jonge kinderen is het verstandig om tijdens het slapen of het spelen een klamboe over hen heen te hangen. En o ja, vergeet die eerste wc-rol niet! En indien dit wel gebeurt: buren heeft u in overvloed op een camping, dus een velletje wc-papier of een kopje suiker zijn zo geleend.