Fly drive

Fly drive

Stelt u zich eens voor… U stapt op het vliegtuig en landt vervolgens op, bijvoorbeeld, Sicilië. U heeft een transfer naar een autoverhuurbedrijf, waar uw huurauto al op u staat te wachten. Met deze rijdt u naar het hotel of het appartement dat u gehuurd heeft en daar start uw vakantie. Lekker rondtoeren met de auto om de mooiste plekken van het eiland te leren kennen. Tussen de schone flora van het Italiaanse eiland, ziet u een leuk restaurantje opduiken… Wat een romantisch plekje! U parkeert de auto om een hapje te eten voor u naar de volgende droomplek rijdt. Wat een geweldige vakantie: u heeft alle bewegingsvrijheid en luxe van een auto, maar u hoeft er geen mee te nemen! U stapt namelijk na uw vakantie gewoon weer op het vliegtuig, om in twee uur tijd weer thuis te zijn.

Advertenties van onze partners

De bestemming

U kunt naar bijna iedere bestemming ter wereld wel vliegen en aldaar een auto huren, oftewel een fly & drive te boeken. U doet er dus goed aan om eerst te bedenken waar u heen wilt en om te bedenken of het handig is dat u aldaar een auto tot uw beschikking heeft, alvorens u opzoek gaat naar een reisorganisatie of gaat neuzen tussen het aanbod van een dergelijk bedrijf. (Als u een week in een stad wilt rondlopen heeft u waarschijnlijk geen auto nodig, maar kunt u gebruik maken van het openbaar vervoer. Meestal is dit ook veel handiger, in verband met de drukte die er in grote steden kan zijn.) Als u met een lijstje van bestemmingen of met één op internet gaat zoeken, kunt u veel gerichter zoeken in het grote aanbod van vakanties dat er op internet te vinden is.

Zelf samenstellen

U kunt een fly & drive ook zelf samenstellen. Vakantie.org geeft u in dat geval de volgende tips mee. 1. Bepaal waarheen u wilt reizen. Wat wilt u doen en wat wilt u zien? Denk er ook aan dat het, wanneer u met verschillende mensen gaat, belangrijk is om aan verschillende wensen te voldoen. Bedenk wat voor reiziger u bent en wat u graag wilt doen als u op vakantie bent. Overleg vervolgens met uw medereizigers en laat ieder zijn reisprofiel op tafel leggen. 2. Stel voor uzelf een reisschema op. Hoe lang wilt u blijven en welke plaatsen wilt u aandoen? Welke vlieghaven is handig om op aan te vliegen? Uiteraard is de basis hiervan stap 1, waarin u voor uzelf hebt bedacht wat u graag wilt zien. Uiteraard hoeft u niet alles van tevoren te bedenken, want u kunt er ook voor kiezen om alles tijdens de(ze) vakantie over u heen te laten komen.3. Boek uw vliegtickets naar de vlieghaven van uw keuze. 4. Zorg ervoor dat u een huurauto reserveert. Zorg dat de auto verzekerd is (all risk) en vraag bij het verhuurbedrijf welke papieren nodig zijn. Wellicht kan het verhuurbedrijf ook al het een en ander over verkeersregels en vereisten overleggen. Tip: het is vaak handig om de naam van het verhuurbedrijf via een zoekmachine te zoeken op internet. Wellicht komt u enkele recensies en op die manier meer informatie over (de betrouwbaarheid van) het autoverhuurbedrijf tegen. 5. Boek uw hotelovernachtingen. Wanneer verblijft u waar? Boek op basis van het reisschema de overnachtingen. Het is echt handig om deze van tevoren te reserveren, maar u kunt natuurlijk ook op de bonnefooi gaan.

Extra tips

1. Voor een reisje naar of door Duitsland hoeft u geen extra brandstof in uw auto mee te vervoeren, maar als u door Zuid-Afrika trekt met de auto kan het handig zijn om een jerrycan met extra benzine mee te nemen de auto in. Zo bent u er zeker van dat u over benzine beschikt, ook al komt u een tijd geen tankstation tegen. 2. Zorg ervoor dat u van tevoren weet wat u voor de autohuur moet laten zien en of u bijvoorbeeld ene kopie van uw identiteitsbewijs moet achterlaten. Dan kunt u deze van tevoren alvast maken, zodat u daar niet ter plekke nog achteraan moet. 3. Controleer of de auto compleet is. In sommige landen is het bijvoorbeeld verplicht om een verbandtrommel in de auto te hebben liggen. Als u even bij de ANWB binnenloopt voor u aan de fly & drive begint, kunt u vast informeren naar de eisen waaraan de auto moet voldoen. Ook huurauto’s moeten namelijk aan dergelijke eisen voldoen. 4. Rijd voorzichtig en zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de verkeersregels die op die plaats, in dat land gelden. 5. Zorg ervoor dat u niet te veel bagage meeneemt en dat uw bagage voldoet aan de eisen die eraan gesteld worden door de vliegmaatschappij. U gaat wel met de auto rondtoeren, maar het is net zo belangrijk om veilig en comfortabel te vliegen. 6. Aanstekers in de auto zijn vaak erg handig om koelboxen en dergelijke apparaten van stroom te voorzien. Misschien is het handig om van tevoren te bedenken wat u ermee zou kunnen… 7. De huurauto kunt u vaak ook al op het vliegveld ophalen. Dat is handiger dan een transfer naar de verhuurbedrijf! 8. Zorg dat u een auto met all-risk-verzekering huurt. In Nederland kost die verzekering een paar euro per dag, maar in het buitenland kunt u al snel het tienvoudige kwijt zijn! 9. Zorg dat u stevig in uw schoenen staat: in het buitenland, met name in Azië en landen als Italië, wordt er vaak asociaal of niet correct gereden.