Vakantie Portugal

Vakantie Portugal

`Mijn vrouw en ik gaan niet op vakantie` zei de man `wij gaan het huis schilderen aan de binnen- en buitenkant en alle plafonds sauzen`. `Maar dan heb je nog geen vakantie` reageerde de andere man lachend `dan ben je er nog niet even tussenuit geweest`. `Waar gaan jullie dan heen ` vroeg de eerste man nieuwsgierig. `Wij gaan twee weken naar Portugal` was het antwoord `en we hebben er echt zin in, we gaan volgende week al`. `O, leuk voor je` zei de man en keek nu even naar beneden, draaide zich om en liep weg. Deze conversatie is natuurlijk niet nieuw. Het zal menigeen bekend in de oren klinken.

Advertenties van onze partners

Thuisblijven en thuis van alles gaan doen wat niets met vakantie te maken heeft. En dan zit je in de avond weer naar de televisie te kijken in plaats van een romantische strandwandeling te maken. Tsjaaa, zo gaat dat soms. Het huis schilderen kan altijd nog, televisiekijken kan elke avond maar op vakantie gaan gebeurt in principe maar één keer per jaar. Je gaat in de regel maar één keer per jaar naar Portugal. En dat moet je niet af laten nemen, wat hou je dan eigenlijk nog over…alleen maar werken zonder ooit te genieten. Het leven is toch meer dan werken alleen, genieten mag toch ook wel, genieten moet! Heerlijk is dat, op vakantie gaan. Profiteren van een heerlijk klimaat, lekker niksen op een strand, af en toe een keer zwemmen, dat is genieten. Lekker eens wat anders eten dan aardappelen, andijvie en een gehaktbal. Lekker eens wat anders drinken dan koffie, thee en limonade. En ga nu niet moeilijk doen over een paar euro, wat kan jou die paar centen schelen. Als je iets leuk ziet ga dan niet eerst in je portemonnee kijken of het wel kan. Doe het gewoon, pin toch gewoon geld bij! Je bent maar één keer per jaar in Portugal, nou dan, doe niet zo krenterig en leef! Geniet van het leven en thuis zie je wel weer verder.

En na de vakantie kom je die man weer tegen en je vraagt `nou, het huis geschilderd`. `Ja ` antwoordt de man `wij hebben het af en hoe was jouw vakantie in Portugal`? `Nog nooit zo`n fijne vakantie gehad, we gaan er volgend jaar weer heen, zeker weten, en jij`? `Wij hebben ook besloten weg te gaan met vakantie. Het huis is af en daar is dan ook alles mee gezegd. Dat doe ik nooit meer, het was geen vakantie, het was eigenlijk helemaal niks`. ` Waarom gaan jullie niet met ons mee volgend jaar naar Portugal`? De man lachte en zei `zullen we volgende week alvast gaan boeken`? Beide mannen schoten in de lach. En zo gingen zij met de vrouwen op vakantie het jaar daarop, naar Portugal.

De hoofdstad van Portugal is Lissabon en het hele gebied dat daar bij hoort heeft een inwonersaantal van 3 miljoen mensen. De stad ligt aan de rivier de Taag en op de rechteroever hiervan. Lissabon is een heel erg oude stad en daar zijn nog zaken, gelukkig, van bewaard gebleven. Door deze stad kun je weken wandelen want er is genoeg te bekijken en te genieten.

Portugal is ook bekend om het prettige klimaat. In de winter is het weer mild aan de kusten van de Atlantische Oceaan en van de Middellandse Zee. In het binnenland is het een stuk kouder. In het noorden bevindt zich het hoogste gebergte Serra da Estrela. De wintersport wordt daar beoefend zij het in beperkte mate. Waar de vele toeristen voor komen in Portugal is vooral het zuiden, de Algarve. En terecht want daar maakt de zon vele uren in de zomer, het zeewater heeft een aangename temperatuur en de stranden zijn breed en erg mooi. Om al die mensen te herbergen heeft het land hard moeten werken. En die operatie is succesvol gebleken. Langs de kusten staan appartementen en vele hotels en die zijn in de zomer allen goed bezet. Daarnaast is het ook goed mogelijk om in vakantiehuis of op een camping in portugal te verblijven en om het iedereen naar de zin te maken.

Ondanks het toerisme is Portugal er in geslaagd om de eigen identiteit te behouden en dat is erg belangrijk. Kijk maar eens in het centrum van een toeristenstadje. Supermodern en traditie gaan hier hand in hand en dat gaat prima. Ook dat is een kenmerk waar toeristen op afkomen. Heb je genoeg aan het strand gelegen, ga dan het binnenland eens verkennen. In de zomer kan de temperatuur stevig oplopen tot wel 40 graden. De landschappen daar zijn ongekend mooi. Veel ruimte om eens een heerlijke wandeling te maken. Veel ruimte om daar eens rustig te fietsen want Portugal geeft ook de broodnodige rust. Die rust is ook een belangrijk kenmerk van het land. Dreunende discotheekmuziek aan de ene kant, stille rust aan de andere kant. En Portugal mag zich nog steeds verheugen op een toenemende stroom toeristen. Die komen niet alleen uit Nederland maar vooral uit Duitsland en Groot-Brittannië. En zij komen hier naar toe om een heerlijke verdiende vakantie te vieren. Portugal wil iedereen daar graag mee van dienst zijn.