Autovakantie Oostenrijk

Autovakantie Oostenrijk

Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en heeft behoorlijk veel autosnelwegen. Dat geldt ook voor de vele autotunnels en passen.

Enkele belangrijke autosnelwegen

De oudste autosnelweg in Oostenrijk is de A1 ofwel de West Autobahn. Deze gaat van Wenen naar Linz en vandaar uit naar Salzburg. Bij de plaats Walserberg sluit deze autosnelweg aan op de Duitse snelweg A8.

Advertenties van onze partners

De A2 is de Süd Autobahn. Deze snelweg vertrekt uit Wenen en gaat over de Wechselpas. Daarna is Graz aan de beurt. Van hieruit gaat de snelweg naar Klagenfurt langs de Wörthersee en Villach. De weg komt tenslotte uit bij de Italiaanse grens. De weg is tevens ook de langste weg met bijna 380 kilometer. Lekker opschieten dus.

De A4 is niet zo heel lang, ongeveer 70 kilometer en de naam is Ost Autobahn. Vertrekt vanaf Wenen en loopt naar de Hongaarse grens. De A5 is misschien nog niet voltooid. Het is de bedoeling dat deze autosnelweg de verbinding gaat maken tussen de ringweg van Wenen met de grens bij Tsjechië.

Een belangrijke snelweg is de A13 ofwel de Brenner Autobahn. Vanaf Innsbruck tot aan de bekende Brennerpas. Vanaf het zuiden van Innsbruck moet er worden betaald en voor een personenauto ligt dat tegen de 10 euro aan. Hier is ook de belangrijkste brug van de autosnelweg. Leuk detail is dat het de hoogste brug is boven zeeniveau.

Enkele bekende tunnels

Tussen Sankt Anton en Langen ligt de Arlbergtunnel en die ligt bij de plaats Landeck. Tussen Klagenfurt- Oost en Noord vind je de Ehrentalerbergtunnel. De Ganzsteintunnel kom je tegen tussen Mürzzuschlag- West en Oost. De Waldtunnel zie je tussen Kalwang en Tregelwang.

Enkele bekende passen

Een pas ofwel een haarspeldbocht. Wordt gebruikt om een groot hoogteverschil te overbruggen. Je mag op een pas achter de auto geen caravan meenemen. Veruit de bekendste is de Brennerpas. Deze pas gaat door de Alpen in het zuiden en ligt vlakbij Italië. Dan heb je nog bijvoorbeeld de Furkapas en de Flexenpas.

Wat zijn nu de voordelen als je met de auto naar Oostenrijk gaat?

-Je kunt natuurlijk via de snelwegen naar je bestemming toe rijden. Wat ook leuk is om te doen is om van de snelweg af te gaan en binnendoor te rijden. Je ziet nu veel meer van het land en je kunt stoppen om even van een imposant uitzicht te genieten. Een ander interessant feit is dat je in de dorpjes heerlijk kunt eten voor weinig geld.