Autovakantie Italië

Autovakantie Italië

Altijd makkelijk om te weten waar de meeste snelwegen beginnen en waar zij eindigen. Hou er rekening mee dat op bijna alle A-wegen tol moet worden betaald. Je kunt je tol contant betalen of met een creditcard. Heb je geen navigatiesysteem, neem dan zeker een landkaart mee, wel zo makkelijk!

Advertenties van onze partners

Er zijn vele autosnelwegen in Italië. Een bekende is de A1, Autostrada del Sole. Deze gaat van Milaan naar Napels en gaat langs Florence en Rome. De vroegere A2 is opgegaan in de A1.

De A3 ligt meer in het zuiden en gaat van Napels naar Reggio Calabria. Deze autosnelweg is ruim 500 kilometer lang. Bij de laatst genoemde plaats aangekomen, ben je echt in het zuiden van Italië. De A4 brengt je van Turijn naar Triëst. Je kunt afslaan richting Milaan, Venetië en Verona. Vanaf Turijn gaat de A5 naar de Franse grens via de Mont-Blanc tunnel. Ook vanaf Turijn gaat de A6. Deze brengt je naar Savona. De afstand is 130 kilometer. Savona ligt aan de Ligurische Zee. De A7 is best wel een belangrijke autoweg. Van Milaan naar Genua. Milaan en Varese worden met elkaar verbonden door de A8. De A9 loopt van Milaan naar de Zwitserse grens bij de plaats Como. Deze weg en de plaats is erg van belang voor verkeer voor de Gotthardtunnel. Let er wel op dat je voor deze tunnel tol moet betalen namelijk rond de 2 euro. De A10 begint bij de Franse grens. Vervolgens gaat deze snelweg richting Genua. De A11 is geen lange snelweg. De weg verbindt de plaatsen Florence en Pisa. Genua is de beginplaats van de A12. De autosnelweg eindigt in Rosignano. De A13 is bijna 115 kilometer lang. Startpunt is Bologna en eindpunt is Padua. Deze weg heeft ook nog afslagen naar Rovigo en Ferrara. De A14 is een superlange autosnelweg. Begint in het noorden in Bologna en eindigt in het zuiden in Tarente. De afslagen die je tegen zult komen gaan naar Foggia, Bari, Rimini, Pescara en Ancona. De A15 is niet zo erg lang. Zo`n 100 kilometer. Van Parma naar La Spezia. Meer in het zuiden ligt de A16. Van Napels naar Canosa. De A18 bestaat twee keer. In Italië natuurlijk maar ook op het eiland Sicilië. Van Messina naar Catania. De A19 kun je ook vinden op het schitterende eiland Sicilië. De start is in Palermo en gaat via een kustroute, via Messina en via enkele tunnels naar de stad Enna. Daarna is het nog ongeveer 70 kilometer voordat je aankomt in Catania. Op deze weg wordt geen tol geheven! Ook weer op Sicilië te vinden is de A20. Van Messina naar Palermo. De A21 is in het noorden van Italië te vinden. Van Turijn naar Brescia. De A22 is best wel een lange weg, ruim 330 kilometer. Helemaal in het noorden vanaf de Brennerpas naar Modena. Je kunt vanaf deze weg snel in Oostenrijk komen, via de A13. In de buurt van Lago Maggiore begint de A26. Eindpunt is Genua. Vanaf het vliegveld van Venetië begint de A27. De autosnelweg eindigt in Ponte nelle Alpi. Ruim 80 kilometer lang. Tenslotte nog de A32. Vanaf Turijn naar de Franse grens. Snelheden Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Ga je daar buiten dan is 90 kilometer per uur toegestaan. Ga je vervolgens de autoweg op dan is 110 kilometer per uur de maximale snelheid. Ga je rijden op de autosnelwegen dan mag je planken tot 130 kilometer per uur.

Autotips

Het dragen van de veiligheidsgordel is verplicht, zowel voor als achterin. Op wegen die omhoog lopen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Zwaar verkeer zoals bussen en vrachtauto`s hebben voorrang op lichtere voertuigen. Je auto moet dimlicht voeren buiten de bebouwde kom. Je mag alleen handsfree bellen. Veiligheidsvesten zijn bij pech verplicht te dragen, behalve in de bebouwde kom. Deze regel is ook van toepassing wat betreft een gevarendriehoek. De normale brandstoffen zijn prima verkrijgbaar. LPG is in het noorden van Italië volop te koop. In het zuiden zijn er minder verkooppunten. Zorg er voor dat je autopapieren in orde zijn. Zorg er ook voor dat je auto technisch in prima staat is.