Autovakantie Frankrijk

Autovakantie Frankrijk

Je hebt besloten om naar Frankrijk te gaan. Het land van de zon, van de prachtige landschappen en van de oude geschiedenis en cultuur. Een terechte keuze. Het wegennet van Frankrijk is erg compleet. Bij elkaar ruim 1 miljoen kilometer. De status van de snelwegen is perfect.

Advertenties van onze partners

Iets meer over het wegennet

Frankrijk kent diverse typen wegen. Allereerst de Autoroutes ofwel de snelwegen. Daarnaast heb je de provinciale wegen, de Routes Nationales. Verder nog de D-wegen ofwel de Routes Departmentales. Tenslotte zijn er nog de C-wegen, Route Communale. Hoef je geen tol te betalen voor een weg, dan wordt aangeduid met Route Vertes.

Welke snelheden moet je aanhouden?

Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 90 kilometer per uur. Bij hevige regenval wordt deze snelheid 80. Op tweebaanswegen met een tussenberm en waarbij je geen tol hoeft te betalen is de maximale snelheid 110 kilometer per uur. Ook hier geldt dat bij regen een stapje moet worden teruggedaan naar 100 kilometer. Op de autosnelwegen mag je racen tot 130 kilometer per uur. Tijdens regen wordt je snelheid 110 kilometer per uur.

Autobrandstoffen

Zeker langs de autosnelwegen kun je alle brandstoffen tanken. De tankstations zijn 24 uur per dag open. Op andere wegen is het wat moeilijker om aan LPG te komen. De brandstofprijzen zijn op een normaal niveau. Je kunt natuurlijk contant betalen en ook met de meeste creditcards. Er zijn ook diverse eetgelegenheden te vinden langs de autosnelwegen.

Afkortingen

Je zult tijdens je autovakantie diverse afkortingen tegenkomen wat autosnelwegen betreft. Enkelen zijn:
-ALIS. Dat staat voor Autoroute de Liaison Seine-Sarthe. Dit is de A28 en loopt van Rouen naar Alencon. 125 kilometer lang
-APRR. Dat staat voor Autoroute Paris, Rhis en Rhone. Deze autosnelweg is rond de 1800 kilometer.
-ASF. Autoroute de Sud de la France. In het zuiden en de weg is bijna 2000 kilometer.
-ATMB. Autoroutes et Tunnels de Mont Blanc. 107 kilometer.
-SANEF. Société des Autoroutes de Nord et de L`Est de la France. Dus voor het noorden en oosten en is 1300 kilometer lang.

Bekendste tolwegen

Zonder twijfel zijn dat de Autoroute du Soleil en de Autoroute l`Aquitaine. De eerste ligt in het oosten, de tweede in het westen. Autoroute du Soleil in het kort: Je kunt vlakbij Dijon op deze autosnelweg komen. Je kunt ook via Parijs. Via Lyon kom je dan in de Provence aan. Berucht is natuurlijk de `Zwarte Zaterdag`. Op die dag moet je Parijs zien te vermijden. Hier kunnen ongekend lange files voorkomen. De Autoroute L`Aquitaine gaat via Parijs naar de Aquitaine. Dit is een zuid- westelijk regio aan de Atlantische Oceaan. Neem bij Parijs de A10. Zo ga je richting Poitiers en daarna richting Bordeaux.

Goede reis!

Dat word je door iedereen toegewenst. Je autovakantie gaat bijna van start. Zorg dat je auto in een perfecte technische staat verkeert. Twijfel je, laat hem dan nog snel even nakijken door je garage. Maak een lijst van wat je allemaal moet meenemen. Iets vergeten kan maar daar heb je in Frankrijk niks meer aan. Rij rustig, de weg naar je bestemming moet je ervaren als een plezierig onderdeel van je vakantie en niet als een verplichting. Dat geldt zeer zeker ook voor de weg terug. Behouden reis!