Autovakantie Egypte

Autovakantie Egypte

Een autoreis naar Egypte is wel iets bijzonders hoor. Neem alleen al de afstand, deze is ongeveer 3300 kilometer en terug hetzelfde dus totaal zo`n 7000 kilometer! Bij de grens In Egypte is het verplicht een visum te kopen en kost ongeveer 15 euro. Het is vier weken geldig met daarnaast nog een uitloop van twee weken. Om Egypte binnen te mogen komen heb je geldig paspoort nodig en bij vertrek moet het nog minstens een half jaar geldig zijn.

Wegen

In de Nijldelta, tussen Cairo en Alexandrië is het verkeersnet behoorlijk druk. Langs de Middellandse Zee loopt een weg die op dat net aansluit. De overige wegen in zuidelijke richting zijn behoorlijk maar wel vrij smal. Wegbewijzering zal vaak ontbreken, die zie je alleen bij de grotere plaatsen. Wat er opstaat is in het Arabisch en Engels geschreven. Het wordt afgeraden om in Cairo te gaan autorijden want het is bijzonder chaotisch en de kans op ongelukken is bijzonder groot. Er zijn zelfs tolwegen aanwezig; er zijn er drie. De eerste gaat van Cairo naar Alexandrië, de tweede van Cairo naar Ismailia en de derde ook vanaf Cairo maar dan naar Fayoum. Er moet contant worden betaald. In principe moet je in Egypte rechts rijden en links inhalen.

Autorijden in Egypte

In de bebouwde kom 60 kilometer per uur. Op de snelweg 90 kilometer en op speciale trajecten mag zelfs 120 gereden worden. Egypte heeft wel enkele verkeersregels maar iedereen rijdt zoals hij of zij wil rijden. Wat je wel veel moet doen is toeteren want de brutaalste heeft voorrang. Richtingaanwijzers worden niet gebruikt. Je mag hier ook rechts inhalen, en links natuurlijk dus de auto`s vliegen je om de oren!

Het lokale wegennet is verschrikkelijk slechts. Grote gaten in de weg of juist een hoogopstaande putdeksel is hier heel gewoon. Dieren steken rustig de weg over, zij zijn dat gewend en de Egyptenaren ook. Levensgevaarlijk maar het is echt zo; je hoeft geen verlichting te ontsteken want dat doet geen enkele chauffeur. Bussen rijden met topsnelheid op de zogenaamde snelweg en een drukke straat wordt bijna met dezelfde snelheid genomen. Rij je per ongeluk iemand aan dan doet geld veel en je rijdt weer verder, het is ongelooflijk maar waar! Een rotonde nemen doet men door de kortste weg te kiezen en komt er een tegenligger aan…wie heeft het meeste lef om door re rijden?

Het wagenpark bestaat uit een groot deel uit auto`s van 25 jaar en ouder. Je ziet hier weinig nieuwe auto`s en dat is logisch. Je hebt er, bij wijze van spreken, al een deuk inzitten voordat je de straat uit bent. Wil je een taxi nemen, spreek dan van tevoren het bedrag af inclusief fooi. In zo`n taxi zit vaak geen meter en zit er toevallig een in dan is de kans groot dat ie niet werkt. Erg belangrijk: géén alcohol tijdens het autorijden.

Geld

In Egypte is geen eurogeld aanwezig maar het Egyptische Pond. De afkorting daarvan is LE of EP. Een euro is ongeveer 7 LE waard dus 1 LE is 16 eurocent. Wil je geld wisselen dan doe dat maar bij een bank dan krijg je het meest. In de bekende badplaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Je kunt ook betalen met de gangbare creditcards maar alleen in de grotere winkels en andere grotere gelegenheden. Het is bijna een verplichting in Egypte om fooi te geven. Vaste openingstijden van de banken zijn er niet. Meestal open van zondag tot vrijdag van 08:00 uur tot 14:00 uur. Op vrijdag en zaterdag van 09:00 uur tot 15:00 uur. Je kunt zelfs een auto huren maar wordt zeker niet aanbevolen. De technische staat van een auto is in Nederland een ander begrip.

Gezondheid

Inentingen voor Egypte zijn niet verplicht doch worden wel geadviseerd. In de grote steden zijn apotheken te vinden waar contant dient te worden betaald voor medicijnen. Heb je medicijnen nodig, zorg dan dat je voldoende meeneemt. Het zal bekend zijn dat Egypte uitzonderlijk warm is. Neem voor alle zekerheid middelen mee tegen uitdroging en tegen diarree. Een verbandtrommel wordt aanbevolen en daar zitten altijd spullen in die standaard nodig zijn.

Enkele voordelen van een autovakantie

-Je gaat natuurlijk niet alleen. Daarom zijn alle kosten te verdelen onder het aantal personen en dat maakt zo`n autovakantie erg aantrekkelijk.
-Je kunt elkaar regelmatig afwisselen waardoor je zelf uitgerust blijft en je schiet ook nog eens lekker op. 
-Het autorijden gaat door vele landen en je zult enorm veel zien onderweg. Ga eens van de snelweg af en rij binnendoor dan kun je nóg meer van de omgeving genieten.

Enkele nadelen:
-Een autoreis zal heen en terug behoorlijk wat tijd vergen. 
-Kans op files is altijd aanwezig. -Het kan ook vaak druk zijn bij de grenzen die je passeert.
-Het kan altijd gebeuren dat je pech krijgt. Zorg ervoor dat je ruimschoots geld bij je hebt om het mankement te kunnen betalen.

Een autovakantie naar Egypte en autorijden in Egypte is een eersteklas uitdaging die je hoogstwaarschijnlijk maar eens in je leven zult doen. Voordat je vertrekt moet je eigenlijk op de hoogte zijn van vele zaken over de landen waar je door gaat komen. Wanneer je je verder aan alle regels houdt dan wordt jouw autovakantie een groot succes! Veel veilige kilometers toegewenst, goed uitkijken overal en gezond weer thuis!