Zonvakantie Duitsland

Zonvakantie Duitsland

Waar je ook heengaat in Duitsland, het weer speelt altijd een belangrijke rol. Een omgeving kan nog zo mooi zijn, als het regent dan kijk je er heel anders tegen aan. Omdat het land erg groot is zijn er grote verschillen. Er zijn diverse klimaten aan te wijzen in Duitsland.

Advertenties van onze partners

Het klimaat

Vanaf het uiterste noorden en het uiterste zuiden van Duitsland zit een hoogteverschil van ongeveer 3000 meter. Dat is erg veel! In het noorden is sprake van een zeeklimaat, in het zuiden een hooggebergteklimaat. In het noorden is het landschap wat glooiend. Meer naar het zuiden toe wordt het wat heuvelachtiger. Daar beginnen ook de bossen. In het midden van het land begint het middelgebergte. Hogere heuvels, bergen en nog meer bossen. Het ligt tussen de 500 en 1500 meter. In de buurt van Stuttgart gaat dit middelgebergte over in het Alpenvoorland. Nog verder naar het zuiden beginnen de echte Alpen, dus het hooggebergte. Totaal bekeken heeft Duitsland een zeeklimaat. In het oosten en in het midden is meer sprake van een landklimaat. In het uiterste zuiden is een hooggebergteklimaat.

Zeeklimaat kent koele zomers en milde winters. Er valt gemiddeld vrij veel neerslag en er is bijna altijd wind.

Landklimaat heeft als kenmerken dat het in de zomer behoorlijk heet kan worden. In de winter wordt het erg koud. Hooggebergteklimaat geeft erge lage temperaturen, veel neerslag en vrij veel wind.

Temperaturen

De warmste plaats in Duitsland is Keulen met 10,5 graden. De gemiddelde temperatuur is hetzelfde als in Nederland. In de zomer is het in juli gemiddeld 22 graden. Er zijn uitschieters mogelijk tot 40 graden. De winters zijn het strengst in het oosten en zuiden. In het westen vriest het amper. In het oosten gemiddeld –4 graden, in het uiterste zuiden gemiddeld –7 graden. Op de hoge bergen, met name op de Zugspitze, heeft het al eens bijna 18 graden gevroren.

Neerslag

Hoe hoger gelegen, hoe natter. In de zomer in de vorm van regen, in de winter in de vorm van sneeuw. In het zuiden blijft de sneeuw ruim 30 dagen liggen en er komt vaak een nieuwe laag bij.

Onweer

Dat treedt het meeste op in de zomer, vooral in het binnenland. Maar het onweert het vaakst in de bergen. Vooral tegen de Alpen en het gebied rond Beieren krijgt er regelmatig van langs. Meer dan 30 dagen per jaar. Hierbij kan het ook gigantisch hard regenen. De onweersactiviteiten komen vanuit Luxemburg of Frankrijk.

Zonneschijn

Gemiddeld aantal uren zon in Duitsland ligt rond de 1550 uur. Aan de kust schijnt de zon het vaakst, 1800 uur. Het minst wordt de zon waargenomen in Dusseldorf, slechts 1350 uur.

Je gaat voor een zonvakantie. Kom je toch uit in het noorden want daar schijnt de zon het vaakst. De warmste maanden zijn natuurlijk juli en augustus. Het kan wel ruim boven de 25 graden worden. Ook in het midden van het land kan het warm worden alhoewel de zon daar wat minder vaak te zien is. In het noorden valt ook de minste regen. Hoe meer naar het zuiden, hoe vaker en meer neerslag er naar beneden komt.