Autovakantie België

Autovakantie België

De auto is wel het ideale vervoermiddel om mee op vakantie te gaan. En België is zeker niet ver rijden, ook al woon je in het midden van Nederland of nog verder van België. Hier volgen enkele zaken waar je rekening mee kunt houden. Een absolute aanrader voor een autovakantie naar België is Belgie.NL.

Alles over de wegen

België heeft nogal wat soorten van wegen. De eerste is de A -weg. Deze weg is een snelweg en deze sluit aan bij grote steden en internationale bestemmingen. Het A- nummer gaat er langzaam uit en wordt vervangen door een E- nummer. Dan is er de R- weg. Deze type weg loopt om een stad heen als een ring. Daarnaast is er nog de N- weg. Die bestaat uit twee soorten. De eerste soort weg is een snelweg en heeft een ranggescheiden kruising. Het tweede soort is dat het een tweebaansweg is. Ondanks dat het verkeer behoorlijk intensief is, wordt het onderhoud aan de wegen vaak uitgesteld. Het wegennet is niet zo goed als in Nederland.

Advertenties van onze partners

Snelheden

Binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 kilometer per uur. Hierbuiten, dus buiten deze kom mag je tot 90 kilometer per uur rijden. Op de snelweg mag je met je auto maximaal 120 kilometer per uur gaan. Er geldt ook een minimumsnelheid op de snelweg en deze is 70 kilometer per uur.

Brandstoffen

Benzine en diesel zijn volop te koop bij de tankstations. LPG is moeilijker om aan te komen. Je kunt betalen á contant maar pinnen is ook mogelijk. De kwaliteit van de brandstoffen is net zo als in Nederland. Je moet bij de douane een geldig paspoort kunnen laten zien of een ID-kaart. Ook moet je kunnen aantonen dat je auto minimaal WA is verzekerd.

Enkele autowegen

De E- 17 gaat van Antwerpen via Gent en Kortrijk naar het Franse Rijsel. De E- 19 is een lange route. Begint in Breda, daarna naar Antwerpen, Brussel, Bergen om vervolgens uit te komen in het Franse Valenciennes. De E- 34 is een bekende. Start aan de Belgische kust, in Knokke- Heist. Daarna wordt Antwerpen aangedaan om vervolgens door de rijden naar Turnhout om uiteindelijk in Eindhoven uit te komen. De E- 313 begint in Antwerpen. Daarna is Hasselt aan de beurt en eindigt in Luik. De E- 421 begint in Duitsland, in Aken. Deze gaat België in en komt in Eupen. Na Eupen is Malmedy aan de beurt. Sankt- Vith is de volgende plaats. De snelweg eindigt in Luxemburg is de plaats Diekirch.

De autovoordelen

Hoe meer zielen, hoe meer vreugde wordt er wel eens gezegd. En dit gezegde geldt zeker voor een autovakantie naar België. Op de eerste plaats kun je de autokosten delen door het aantal personen. Dan ben je wel voor héél weinig geld op en neer. Krijg je toch autopech, dan sta je er tenminste niet alleen voor. Met de auto heb je je volledige vrijheid. Met je auto kun je vaak plekjes bekijken die je anders nooit bekeken zou hebben; zo zie je ook nog eens wat van het land. Nog een voordeel is dat ook iemand anders een stuk kan rijden, wel zo gemakkelijk en je raakt niet oververmoeid. Omdat je met de auto bent kun je ook eens de snelweg verlaten. Je neemt dan meer de binnenwegen en je ziet nu veel meer van het land en van de mooie natuur.

Nadelen zijn er ook

Het kan zeker zijn dat je tijdens je heen- en of terugreis in een file terechtkomt. Daar is niks aan te doen dus ergeren heeft geen enkele zin. Je hebt tenslotte vakantie en tijd genoeg, wat maakt een uurtje dan uit? Krijg je pech dan gaat kostbare vakantietijd verloren. Toch moet je de pech gewoon maar accepteren. Voordat je het weet is de storing alweer opgelost en kun je weer verder.

Let op!

Hou je aan de snelheid. Een boete moet meteen contant worden betaald. En wat schiet je er uiteindelijk mee op met dat domme hardrijden…inderdaad, helemaal niks. Zorg dat je autopapieren in orde zijn en dat je minimaal WA bent verzekerd. Ga op je bestemming nooit te veel alcohol drinken en neem zeker geen alcohol als je gaat stappen en je bent met de auto. Zorg ervoor dat iemand de BOB is én blijft want dan komen jullie veilig thuis. Veel autoplezier toegewenst en een fijne vakantie in België!